Ponedeljek, 13 julij 2020
Iskanje

Kdo je kriv za nov neuspeh?

Razmišljanje po zadnjih dogajanjih o slovenskem parlamentarnem predstavništvu

Rim |
19. maj. 2019 | 8:03
Dark Theme

Tudi drugi poskus za boljšo rešitev vprašanja parlamentarnega predstavništva slovenske manjšine, od tiste, ki jo predvideva zaščitni zakon, se je ponesrečil. Ustavni zakon o zmanjšanju števila parlamentarcev se po odobritvi v senatu in poslanski zbornici vrača v senat za t.i. drugo branje, praktično pa ni več možnosti, da bi v ta ukrep vnesli »slovensko vprašanje«. Če smo iskreni, ni šlo za zamujeno priložnost, saj, kot je v našem dnevniku povedal ustavni pravnik Felice Besostri, ni političnih in tudi ne ustavno-pravnih pogojev, da bi Slovenci v Italiji dobili zajamčeno zastopstvo v parlamentu.

Zamujena priložnost je kvečjemu ta, da teh pogojev nis(m)o znali (ali hoteli) ustvariti. Ne manjšina in tudi ne parlament. Kdo nosi večje odgovornosti za neuspeh je lahko predmet debate, odgovornosti oziroma krivde pa se zdijo enakomerno porazdeljene. Liga in Gibanje 5 zvezd sicer napovedujeta, da bo do »slovensko vprašanje« vključili v novo volilno zakonodajo, ki pa je pod velikim vprašajem.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo