Torek, 07 julij 2020
Iskanje

Klepetan se je vrnil

Pravljična zgodba najbolj znanih hrvaških štorkelj se nadaljuje

4. jun. 2020 | 12:12
Dark Theme

Pred dvema mesecema smo pisali, da je letos najbolj znana hrvaška štorklja Malena, ki živi na strehi hiše v vasi Brodska Varoš v Slavoniji, ostala sama, ker po sedemnajstih letih ni dočakala vrnitve svojega dolgoletnega partnerja, samca Klepetana.

Njuna pravljična zgodba pa se v resnici nadaljuje. Klepetan se je namreč, čeprav z veliko zamudo v primerjavi s preteklimi leti, pred nekaj tedni vendarle vrnil k Maleni. Štorklji bosta morda tudi dobili nov naraščaj, saj sta v gnezdu dve jajci.

Skrbnik najbolj znanega para štorkelj na Hrvaškem, upokojeni hišnik v osnovni šoli Stjepan Vokić se je že zbal, da je Klepetan poginil. Malena pa je zaradi žalosti zavračala hrano in ji je odpadalo perje. Bila je žalostna in sama. Zdaj pa se Klepetan redno sprehaja tudi po dvorišču, kot bi se želel opravičiti, meni Vokić.

Malena živi v gnezdu nad hišo nekdanjega hišnika v osnovni šoli in se ne more premikati, ker ne more leteti. Leta 1993 jo je namreč nekdo ustrelil in ji zlomil krilo. Štorklja ni mogla več leteti, zato ji je zgradil gnezdo, čez zimo pa zanjo skrbi v toplem in zaprtem prostoru. Klepetan je prvič v gnezdo k Maleni priletel spomladi 2002 in se potem iz Južne Afrike vračal vsako pomlad, pri čemer je letno preletel približno 13.000 kilometrov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo