Ponedeljek, 21 oktober 2019
Iskanje

Ko je slovenska policija preprečila možnost terorističnega napada

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... (80)

11. jul. 2019 | 16:00
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega obujanja spominov iz preteklosti« na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2009 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o uspešni akciji slovenske policije, ki je na železniškem mejnem prehodu Dobova ustavila Hrvata z bombami. Članek je bil objavljen v nedeljo, 12. julija 2009.

LJUBLJANA - Nek 59-letni Hrvat je zelo verjetno nameraval izvesti napad na premierja Pahorja, je na včerajšnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Kot je dejal, je policija na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet Dobova v petek zvečer prijela 59-letnega državljana Hrvaške s petimi ročnimi bombami.

»Po dosedanjih ugotovitvah je zelo visoka stopnja verjetnosti, da je bil namen 59-letnika aktivirati bombe pred pomembnejšimi državnimi ustanovami v Ljubljani, in sicer v času, ko bi šel mimo kakšen pomemben politik,« je pojasnil Goršek in dopustil možnost, da bi lahko šlo za premiera Boruta Pahorja. Zato je policija po Gorškovih besedah intenzivirala varovanje nekaterih objektov v Ljubljani, prav tako je okrepila varovanje premiera in drugih pomembnejših politikov.

Goršek je pojasnil, da so Hrvata prijeli na podlagi schengenskega informacijskega sistema. »Ob 18.53 uri se je na mejni prehod Dobova pripeljal 59-letni državljan Hrvaške. Pri prestopu mejne kontrole so policisti s pomočjo schengenskega informacijskega sistema ugotovili, da je nemška policija za njim razpisala prepoved vstopa v schengenske države,« pravi Goršek.

V skladu z zakonom je bila za 59-letnika odrejena temeljita mejna kontrola v prostorih policijske postaje mejne policije Dobova. »Ob postopku je bil vznemirjen, v določenem trenutku pa je iz žepa potegnil ročno bombo M75 in odvrgel varovalko ter zagrozil, da bo bombo vrgel na tla. Aktiviranje bombe je preprečil policist.«

V postopku je policija pri osumljencu v oblačilih odkrila še štiri ročne bombe, je omenil Goršek in rekel, da je v razgovoru osumljeni povedal, da naj bi bile na vlaku še druge osebe, ki naj bi imele pri sebi bombe. Njihov skupni cilj pa naj bi bil podoben kot njegov. Za prestrezanje vlaka, ki je v tem času odpeljal naprej, so bile po besedah Gorška aktivirane policijske sile na relaciji potovanja s ciljem, da bi se zavarovala življenja in premoženje ljudi.

V nadaljevanju je bilo s pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja ugotovljeno, da je bil 59-letnik pred leti v Nemčiji na prestajanju zaporne kazni, saj so so nemški varnostni organi takrat razpisali iskanje zaradi poskusa naklepnega umora z eksplozijo, je povedal Goršek. Ugotovljeno je bilo, da je v tem primeru odvrgel ročno bombo pred enega od objektov. Po prestani kazni v Nemčiji je bil 59-letnik izgnan nazaj na Hrvaško.

Goršek je omenil, da so na vlaku opravili temeljito kontrolo potnikov, prtljage in vlaka na železniški postaji v Ljubljani, kjer je bilo pregledanih 105 potnikov. Vlak je stal na železniški postaji med 20.50 in 22.50, ko so bili vsi policijski postopki zaključeni. »Z gotovostjo lahko trdimo, da na tem vlaku ni bilo več oseb ali potencialnih sostorilcev,« je poudaril Goršek.

Hrvatu je bila odvzeta prostost, zoper njega je bila izdana odločba o pridržanju, in je zdaj v priporu. Goršek je dejal, da skupaj s kolegi iz Hrvaške zbirajo obvestila. Predvidoma danes bo osumljenec s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje, prometa orožja ali eksploziva, priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Po Gorškovih besedah se lahko le «vztrajnosti, doslednosti in pogumu policistov, ki so začeli izvajati postopek preverjanj osebe po schengenskem informacijskem sistemu, in pozneje na policijski postaji« zahvalimo, da ni prišlo do tragedije.

Hrvat naj bi bil veteran domovinske vojne, ki se je na vlak vkrcal v Zagrebu. Hrvaški mediji pišejo, da je hrvaški veteran domovinske vojne J.Z. iz Vukovarja, ki je jezen na slovensko blokado hrvaških pogajanj, z bombami sklenil rešiti ta problem (Večernji list). Po pisanju Jutarnjega lista je bil J.Z. po neuradnih informacijah udeleženec domovinske vojne in ujetnik v srbskem taborišču Stajićevo, trpi za posttravmatsko stresno motnjo PTSP, nekaj časa pa se je zdravil tudi v psihiatričnih ustanovah.

Po navedbah časnika je dogodek zelo negativno odmeval v diplomatskih krogih in v EU zaradi dejstva, da gre za prvi poskus terorističnega napada na evropskih tleh. (STA)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo