Sreda, 20 november 2019
Iskanje

Koper stagnira, Trst raste

Podatki o kontejnerskem pristaniškem pretovoru v prvih devetih mesecih tega leta

Koper |
21. okt. 2019 | 10:35
Dark Theme

Analize poslovanja Luke Koper kažejo, da se obseg pretovora v koprskem pristanišču po skoraj desetih letih letos ne bo bistveno spremenil, da ne bodo rušili rekordov. Devetmesečni kazalci so pokazali, da se pretovor večine skupin blaga manjša in da se je pretovor kontejnerjev v Kopru zmanjšal za en odstotek, medtem, ko v Trstu in na Reki beležijo rast. Nobenih razlogov ni za preplah, menijo v Luki Koper. Razlogov za »upočasnitev rasti« je dolga vrsta. Kar koli se dogaja na svetovnem trgu se tako ali drugače odraža tudi pri pretovoru v Luki Koper, poroča Luški glasnik, ki ga povzema Delo.

V prvih devetih mesecih tega leta so v Kopru pretovorili 734.487 kontejnerjev (v TEU) kar je odstotek manj kot v istem obdobju lani, v Trstu 516.762 (plus 10 odstotkov), na Reki pa 200.000 kar je kar 18 odstotkov več kot lani. Na poslovanje koprskega pristanišča gotovo vpliva tudi slaba in zastarela železnica, Avstrija in Italija pa sta v zadnjem času okrepili subvencije za pretovor po železnici.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo