Nedelja, 20 september 2020
Iskanje

Krek obljublja več dvojezičnosti

Sestanek vodje NIJZ s predstavniki Italijanov v Istri

17. jun. 2020 | 7:33
Dark Theme

Vodja slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je italijanski manjšini v Istri obljubil več pozornosti do dvojezičnosti v poslovanju zavoda, še posebej pri informiranju javnosti o problematiki koronavirusa. Krek je na srečanju z vodstvom Italijanske samoupravne skupnosti (Can costiera) pokazal pripravljenost, da bi NIJZ v kratkem zaposlil osebi z znanjem italijanščine in madžarščine, ki bi skrbeli za prevajanje informativnega gradiva v jezika avtohtonih jezikovnih manjšin. To zahtevo je postaviil tudi italijanski poslanec v slovenskem parlamentu Felice Žiža, medtem ko so predstavniki manjšine v času pandemije večkrat opozorili, da so pristojni v Ljubljani »pozabili« na zakonsko priznano dvojezičnost v slovenskih istrskih občinah. Dvojezičnost pa so skoraj popolnoma prezrli v hrvaški Istri.

Tajnik Can costiera Andrea Bartole je za Radio Koper v italijanskem jeziku izrazil upanje, da bo Krek res izkazal občutljivost do italijanščine, saj je doma iz Istre in torej dobro pozna razmere na dvojezičnem območju. Krek je kot primer navedel dvojezično informativno gradivo, ki so ga v času pandemije delili na slovenskih šolah v Italiji in tudi na nekaterih italijanskih šolah na Tržaškem, kar bi bil lahko zgled tudi za šole v Istri.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo