Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

Lahko zamenjamo gume v Sloveniji?

Tehtnica pravnih argumentov se nagiba k prepovedi

13. apr. 2020 | 11:00
Dark Theme

Pomlad je čas zamenjave gum, kar je v razmerah pandemije kočljivo opravilo. Še večja zadrega nastane ob slovensko-italijanski meji. Mnogi Tržačani in Goričani gume zamenjujejo v Sloveniji. A meja je trenutno bistveno manj prepustna, kot je bila. Italijanska uredba pravi, da je gibanje omejeno na območje lastne občine, izjema so pot v službo ali drugi nujni razlogi. Ali je med temi tudi zamenjava pnevmatik, je za zdaj pravna uganka brez odgovora.

Italijanski cestno-prometni zakonik namreč določa, da je v Italiji zimska oprema obvezna do 15. aprila. Po tem datumu je vožnja z zimsko opremo še vedno dovoljena do 15. maja.

A tudi če bi na ministrstvu za promet odredili, da je zamenjava pnevmatik možna, se odpira vprašanje, ali je gume možno zamenjati na drugi strani meje. Pri tem je treba upoštevati tudi določila, ki veljajo v Sloveniji. Sodeč po odloku o ukrepih na mejnih prehodih, prečkanje meje zgolj za zamenjavo pnevmatik ne pride v poštev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo