Ponedeljek, 06 julij 2020
Iskanje

Letošnji maj na globalni ravni najtoplejši v zadnjih 30 letih

Kljub razmeroma nizkim temperaturam v Evropi

Svet |
5. jun. 2020 | 18:03
Dark Theme

Letošnji maj je bil na globalni ravni na Zemlji najtoplejši v zadnjih 30 letih. Temperatura je za 0,63 stopinje presegala povprečje med letoma 1981 in 2010. Vest so sporočili znanstveniki, ki delajo pri storitvi C3S v okviru Copernicusa. V Evropi so bile temperature maja povečini rahlo pod dolgoletnim povprečjem. Izredno visoke pa so bile temperature v Sibiriji, ki so za 10 stopinj Celzija presegale dolgoletno normalnost. S tem so v Sibiriji zabeležili najtoplejši maj od začetka beleženja temperatur. Največje odklone so potrdili zlasti na Aljaski in Antarktiki. Še najbolj izstopa zahodni del Sibirije, so pojasnili znanstveniki, ki opozarjajo, da so se anomalije začele že januarja in od takrat vztraja ta trend. Vročinski val v Sibiriji in na Aljaski bo verjetno povzročal težave predvsem za območja, kjer so lani divjali gozdni požari.

Med marcem in majem so bile temperature med rekama Ob in Jenisej skoraj 10 stopinj nad povprečjem, izmerjenim med letoma 1981 in 2019. Na tem območju so tako podrli še en rekord, saj se led še nikoli ni začel lomiti tako zgodaj. Zaradi trenda vse toplejših temperatur zadnjih nekaj let je na udaru tudi permafrost, ki se tali.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo