Sobota, 19 oktober 2019
Iskanje

Mali Kris in etični dvomi

Dobrodelne nabirke krepijo sočutje, niso pa sistemska rešitev, zato mnoge težave ostanejo brez rešitve

Trst |
3. okt. 2019 | 6:25
Dark Theme

Mali Kris se bo lahko zdravil v ZDA, potem ko je dobrodelna nabirka prinesla več kot 3,4 milijona evrov. A odprla je tudi vprašanje, ali je to način reševanja tovrstnih težav.

Medijska strokovnjakinja, publicistka in predavateljica na Univerzi za Primorskem Sandra Bašić Hrvatin poziva, naj se državljani vprašajo, v kateri državi živijo. »Če je življenje otroka odvisno od prispevkov, to ni več država. To pomeni, da za socialo namesto nje skrbijo državljani s svojim sočutjem.«

Taki primeri sicer vzbujajo tudi etično dilemo pri novinarjih. Naj mediji sodelujejo v dobrodelni akciji, ko pa je v stiski še veliko drugih ljudi?

V zadregi so tudi znani obrazi, ki jih društva vabijo na dobrodelne prireditve. Primož Forte, ki je v Sloveniji zaslovel z vlogo v nadaljevanki Ena žlahtna štorija, pravi, da je udeležba dolžnostno dejanje, saj »družbi vrneš, ker ti je družba nekaj dala«. A zvezdniki so v precepu, komu naj ugodijo.

A verjetno v največji zadregi so zdravniki. »Ob takih nabirkah me seveda veseli, da ljudje izkažejo veliko radodarnost. To sočutje je pozitivno. Bolj me moti, da ljudje očitajo, tudi ko se na problem ne spoznajo. Če je problem država, ki ne da denarja, bi se morali tudi vprašati, koliko ljudi ne plačuje davkov,« pravi pediatrinja v tržaški bolnišnici Burlo Garofolo Meta Starc, ki opozarja, da je v Italiji vsako priznano zdravilo dostopno bolniku, ne glede na ceno.

Več v današnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo