Sreda, 08 december 2021
Iskanje

Manjšina ni pomagala Sloveniji

Različna gledanja o parlamentarnem predstavništvu šibila »pogajalsko« moč Ljubljane

Rim |
10. okt. 2019 | 14:21
Dark Theme

Slovenija je na različnih ravneh neposredno in pozorno spremljala dogajanja okrog krčenja števila italijanskih parlamentarcev, ni pa nanje mogla vplivati. Ljubljani gotovo niso pomagala različna gledanja v slovenski manjšini, katere politični vrh je s strani slovenske vlade in slovenske diplomacije (tudi generalnega konzulata v Trstu) večkrat dobil namig, naj o volilnem vprašanju vendarle najde skupni imenovalec. To se ni zgodilo, kar je močno šibilo »pogajalsko moč« Slovenije napram Italiji.

Naslednik veleposlanika Bogdana Benka, Tomaž Kunstelj, je med predajo poverilnih pisem na negativne posledice zmanjšanja števila parlamentarcev na Kvirinalu opozoril predsednika Sergia Mattarello in novega zunanjega ministra Luigia Di Maia. Kunstelj je pred italijanskim predsednikom pravilno izpostavil, da je Slovenija glede parlamentarnega zastopstva zgledno rešila vprašanje italijanske manjšine, ter izrazil upanje, da bo slovenska manjšina našla ustrezno in primerno mesto v novi volilni zakonodaji.

Mattarella je zlasti po zaslugi slovenskega predsednika Boruta Pahorja in njegovih sodelavcev dobro seznanjen s tem problemom, kar velja tudi za italijansko zunanje ministrstvo, nov volilni zakon pa se bo oblikoval v parlamentu, pri čemer bodo odločilne politične stranke (vladne in opozicijske), ne vlada in niti predsednik republike.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Proti covidu-19 se bodo po zeleni luči, ki sta jo prižgali evropska in italijanska agencija za zdravila EMA in AIFA, kmalu lahko cepili otroci med 5. in 11. letom starosti. Cepljenje otrok:

3. dec. 2021 | 17:20
Popolnoma zagovarjam
Delno zagovarjam
Delno odklanjam
Popolnoma odklanjam
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo