Sreda, 15 julij 2020
Iskanje

Manjšinca in Jelinčič rešili Šarca

Slovenska vlada prestala proračunsko obravnavo, na obzorju nova koalicija?

22. nov. 2019 | 9:58
Dark Theme

Vlada Marjana Šarca je v slovenskem parlamentu ponoči prestala proračunsko preizkušnjo, njena bodoča pot pa se obeta zelo strma. Državni zbor je proračun za leti 2020 in 2021 sprejel z 49 glasovi za, 41 poslancev je bilo proti. Manjšinska vladna koalicija je proračuna in spremljevalne dokumente potrdila s pomočjo poslancev opozicijske Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča in obeh poslancev narodnosti – Italijana Feliceja Žiže in Madžara Ferenca Horvatha – medtem ko so proti glasovali poslanci SDS-a, Levice in NSi-ja. Na papirju jasna razlika v glasovih, politično gledano pa ne. Žiža in Horvath od vsega začetka podpirata Šarčevo vlado, kar utemeljujeta kot pragmatično in ne kot politično podporo, na koncu pa vendarle štejejo parlamentarni glasovi. Tudi v preteklosti sta zajamčena poslanca italijanske in madžarske narodnosti skoraj vedno podpirala vlade takšne ali drugačne politične barve.

Nekateri v Sloveniji so prepričani, da se za kulisami že pripravlja nova desnosredinska vladna koalicija, ki naj bi jo sestavljali SDS Janeza Janše, Nova Slovenija, SMC zunanjega ministra Mira Cerarja in SNS. Gre vsekakor le za hipotezo, odnosi v Šarčevi vladi pa so tudi po odobritvi proračunskih dokumentov v vsakem primeru precej zrahljani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo