Nedelja, 26 januar 2020
Iskanje

Marko in Matjaž Bidovec pri Šarcu

Pogovor o sodni rehabilitaciji bazoviških žrtev

26. mar. 2019 | 16:18
Dark Theme

Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v Ljubljani sprejel Matjaža in Marka Bidovca, ki se zavzemata za posthumno sodno rehabilitacijo štirih žrtev prvega tržaškega procesa, med katerimi je tudi njun prednik Ferdo Bidovec.

Iz Šarčevega kabineta so sporočili, da je premier »z razumevanjem prisluhnil svojcema, ki si želita predvsem javno prepoznavo domoljubnega ravnanja in trpljenja bazoviških žrtev ter pomoč pri postopkih, ki bodo usmerjeni v sodno rehabilitacijo«.

Matjaža in Marka Bidovca je pred dvema tednoma sprejel tudi predsednik države Borut Pahor, ki je dejal, da prizadevanje za sodno rehabilitacijo podpira. Je pa ocenil, da gre za italijansko pravno vprašanje, zaradi česar je za nasvet, kako bi bilo najprimerneje ravnati, prosil slovensko zunanje ministrstvo.

Medtem so predstavniki civilne družbe na Tržaškem opozorili, da je zahteva po reviziji procesa iz leta 1930 lahko tvegano dejanje brez zagotovljenega uspeha.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo