Sobota, 01 oktober 2022
Iskanje

Medijska svoboda v Sloveniji in Italiji vse bolj ogrožena

Ob mednarodnem dnevu svobode tiska

Svet |
3. maj. 2022 | 16:53
Dark Theme

Medijska svoboda je tako v Italiji kot Sloveniji na vse nižji ravni. Slovenija je na indeksu medijske svobode padla za 18 mest in je med 180 državami zasedla 54. mesto, najnižje doslej, Italija pa je padla za 17 mest in je zasedla 58. mesto, je razvidno iz danes objavljenega indeksa organizacije Novinarji brez meja. Ta v letnem poročilu svari predvsem pred novim obdobjem polarizacije, ki jo dodatno krepi informacijski kaos.

Sovražno vzdušje do novinarjev, ki ga spodbuja predsednik vlade Janez Janša, je privedlo do fizičnih in spletnih napadov, v poročilu za Slovenijo ugotavlja RSF. »Čeprav so bili v Sloveniji mediji v javni lasti že v preteklosti podvrženi političnim pritiskom, so se ti po vrnitvi premierja Janše na oblast leta 2020 še okrepili«, navaja poročilo. Kot dodaja, Janša običajno žali novinarje, za katere meni, da so preveč kritični.

SKANDINAVCI NA VRHU

Letno poročilo Novinarjev brez meja o indeksu medijske svobode je na vrh postavil Norveško (1. mesto), Dansko (2.) in Švedsko (3.), kjer sledijo demokratičnem modelu s spodbujanjem svobode izražanja. Razmere pa so označili za zelo slabe v rekordnih 28 državah, med drugim v Belorusiji (153.) in Rusiji (155.). Na repu indeksa pa so Iran (178.), Eritreja (179.) in Severna Koreja (180.).

Več v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava