Četrtek, 22 avgust 2019
Iskanje

Mednarodni klici in sporočila od danes cenejši

Evropska unija poskrbela za nove omejitve v tarifah oz. cenah, ki jih lahko telefonski operaterji zaračunajo svojim strankam

15. maj. 2019 | 6:06
Dark Theme

Po ukinitvi dodatnih stroškov gostovanj (t.i. roaminga) za uporabo mobilnega telefona leta 2017 je Evropska unija poskrbela za nove omejitve v tarifah oz. cenah, ki jih lahko telefonski operaterji zaračunajo svojim strankam. Evropejci in Evropejke bodo torej zahvaljujoč se Bruslju še bolj zaščiteni in ne bodo več trepetali ob prejemu računov, naj bo to glede stacionarnega ali mobilnega telefona.

Pravi revoluciji izpred dveh let sledi torej dodatna novost, ali bolje rečeno, se končno zaokroži reforma telekomunikacijskih pravil EU. Telefonski klici in pošiljanje kratkih sporočil iz domače države drugam v Evropsko unijo bodo tako od danes, 15. maja, znatno cenejši.

Evropa je določila točno določen prag najvišjih cen za vse mednarodne klice in kratka sporočila znotraj EU. Uporabniki bodo po novem za klic iz svoje države v drugo državo EU plačali največ 19 centov na minuto (plus DDV), za kratko sporočilo (t.i. SMS, »Short Message Service«) pa največ šest centov (+DDV). Cene so določene brez davka na dodano vrednost, kajti DDV je drugačen v posameznih državah in niha od 17 do 27 odstotkov. Kot primer naj navedemo stroške za klice iz Italije v Belgijo iz stacionarnega telefona za dve uri vsak mesec. To bi stalo 89 centov na minuto, se pravi 105 evrov na mesec. Z novim evropskim normativom bo to stalo 23 centov (vštevši DDV) na minuto oziroma 27 evrov na mesec.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Se strinjate, da je zastava Slovenije tudi zastava Slovencev v Italiji?

25. jul. 2019 | 4:00
Da
Ne
Raje druga
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo