Ponedeljek, 20 januar 2020
Iskanje

Melania Trump bo dobila svojo prvo javno skulpturo

Naročilo je dobil rokodelec in kipar z motorno žago Maxi iz okolice Sevnice

2. jul. 2019 | 17:02
Dark Theme

V Rožnem v Občini Krško bodo v okviru razstave Ta Eho ameriškega umetnika Brada Downeya, ki jo v Galeriji Vžigalica pripravljajo v Ljubljani, v petek, 5. julija, odkrili skulpturo Melania, ki uteleša v bližnji Sevnici odraščajočo ameriško prvo damo. Z omenjeno skulpturo Downey sprašuje, kam segajo korenine ameriške prve dame, in raziskuje odziv domačinov.

Po podatkih omenjene galerije si je Downey za razstavo v Galeriji Vžigalica izbral temo mitološke nesrečnice Eho, ki je za kazen za prikrivanje nezvestobe boga Zevsa lahko le ponavljala glasove, ki so dospeli do nje, in temo njene ljubezni do vase zagledanega Narcisa kot ogledalo in odmev očitnega vprašanja, ki si ga je zastavil, ko je prvič obiskal Slovenijo. Vprašal se je namreč, kam segajo korenine ameriške prve dame Melanie Trump in kako domačini oz. Slovenci spremljajo in obeležujejo »to nesporno zgodovinsko dejstvo«.

V pomanjkanju konkretnejšega javnega odziva in ob omejitvah, povezanih z njenim visokim položajem, je Downey - sicer doma v Kentuckyju - v okviru danih možnosti naročil in sponzoriral izdelavo lesene skulpture. Naročilo je dobil rokodelec in kipar z motorno žago Maxi iz okolice Sevnice. Ta je nato izdelal po podatkih galerije prvo javno skulpturo ameriške prve dame in jo poimenoval Melania, 2019. Gre sicer za lesen kip človeške naravne velikosti »v naivni maniri s koreninami v savskem obrežju«, ki, kot so še zapisali v Galeriji Vžigalica, »uteleša prvo damo, ki prek hriba v daljavi pozdravlja svoj rodni kraj, Sevnica«.

Downeyevo razstavo bodo v Ljubljani odprli v četrtek. Ob boku zgodbe o nastanku spomenika ameriške prve dame bodo v Galeriji Vžigalica predstavili tudi »duplikat« tiskovne sobe predsednika Ronalda Reagana v Beli hiši.

Prva dama ZDA Melania Trump je sicer odraščala v Sevnici, kjer pri razvoju krajevnega turizma stavijo na izdelke lastne blagovne znamke First Lady oz. Prva dama. V Sevnici med drugim ponujajo tudi torto Melanija, palačinke Melanija, sladico Melanija in pito Melanija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo