Četrtek, 01 oktober 2020
Iskanje

Mešane patrulje začele z delom

Slovenski policisti zgovorni, italijanski bistveno manj

Lipica |
1. jul. 2019 | 15:55
Dark Theme

Italijanska in slovenska policija sta danes začeli trimesečno, skupno opazovanje meje v obliki mešanih patrulj. Na današnjem srečanju z novinarji na mejnem prehodu med Bazovico in Lipico sta Marjan Štubljar s slovenske generalne policijske uprave in Viljem Toškans s koprske policijske uprave pojasnila, da bodo patrulje delovale štirikrat tedensko, od tega trikrat na območju med Trstom in Koprom in enkrat na Goriškem.

V službenih vozilih bodo štirje policisti, premikali pa se bodo predvsem na cestah, ki vodijo proti državni meji. Patruljiranje bo sicer potekalo tudi peš. Gostujoči policisti bodo v uniformah, ne bodo pa izvajali policijskih pooblastil. Nosili bodo orožje, a ga bodo lahko uporabili samo v izjemnih primerih silobrana.

Namen skupnega patruljiranja je učinkovitejše ukrepanje zoper nezakonito priseljevanje in čezmejni kriminal. Mešane patrulje pa nikakor ne bodo izvajale sistematičnega pregleda prečkanja meje, kar bi dejansko pomenilo ukinitev schengenskih pravil.

Novinarske konference se je udeležil tudi Vincenzo Avallone z videmskega oddelka mejne policije. Poudaril je odlično sodelovanje s slovenskimi kolegi, z razliko od njih pa ni postregel s podrobnimi podatki o nezakonitem prečkanju meje. Ti kažejo, da je ta pojav na slovensko-italijanski meji v skladu s prejšnjimi leti in bistveno manj obsežen kot na vrhuncu migracijske krize leta 2015.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo