Nedelja, 17 november 2019
Iskanje

Meteorski dež bo motila Luna

Vrhunec roja Perzeidov bo danes ponoči, ko bo na nebu največ utrinkov

12. avg. 2019 | 12:22
Dark Theme

Meteorski roj Perzeidov, eden najbolj znanih meteorskih rojev, bo letos dosegel svoj vrhunec danes ponoči, ko bo na nebu največ utrinkov. Jasen pogled na zvezdne utrinke bo motila bližajoča se polna luna, zato bo za opazovanje utrinkov najbolj primerna druga polovica noči, pravi Igor Žiberna z Astronomskega društva Orion.

Roj Perzeidov je vsako leto aktiven med 17. julijem in 24. avgustom. Perzeidi so eden od meteorskih rojev, ki ima sorazmerno visoko frekvenco in je konstanten. Do njega pride, ko Zemljina orbita prečka svitek delcev, ki jih za seboj pušča komet Swift-Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let. Ko njegovi delci z veliko hitrostjo zaidejo v Zemljino atmosfero pri tem segrejejo zrak, ki zažari, kar vidimo kot utrinek, je povedal Žiberna.

Meteorski roj Perzeidov ni edini tak roj, teh je čez 50, je pa zagotovo eden najbolj znanih. V Evropi so Perzeidi znani kot solze svetega Lovrenca, saj se pojav dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc, to je 10.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo