Torek, 28 januar 2020
Iskanje

Molk o slovenski manjšini

V poslanski zbornici prve avdicije o zmanjšanju števila parlamentarcev

Rim |
28. mar. 2019 | 6:25
Dark Theme

Iz komisije italijanske poslanske zbornice, ki obravnava predlog za zmanjšanje števila parlamentarcev, za slovensko manjšino ne prihajajo spodbudne vesti, prej nasprotno. Nihče od ustavnih pravnikov, ki so sodelovali v uvodnem krogu avdicij, namreč ni načel vprašanja parlamentarne zastopanosti slovenske manjšine, problema pa tudi ni postavil nihče od poslancev. Ponavlja se klavrna zgodba iz senatne komisije, ki je popolnoma prezrla to vprašanje, njeno »pozabljivost« je potem nekoliko omilila šele senatna skupščina, a prepozno in predvsem neuspešno.

Svoje stališče o zakonu so predstavili pravniki Ciro Sbailò, Giampietro Ferri, Silvio Troilo, Giampiero Di Plinio, Ginevra Cerrina Feroni, Salvatore Bonfiglio, Salvatore Curreri in nekdanji predsednik ustavnega sodišča Valerio Onida. V pravnih in političnih krogih je najbolj znana osebnost prav Onida, ki sicer z nekaterimi pomisleki podpira zmanjšanje števila senatorjev in poslancev. Razen Currerija se od pravnikov ni načelno nihče opredelil proti zakonskemu predlogu.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo