Sreda, 23 oktober 2019
Iskanje

»Na deželno palačo naj se vrne transparent za Regenija«

Poziv Fundacije Luchetta, Ota, D'Angelo, Hrovatin, Amnesty International in drugih ustanov

Trst |
26. jun. 2019 | 17:39
Dark Theme

Rumen transparent s črnim napisom, ki poziva k iskanju resnice za mladega raziskovalca Giulia Regenija, je simbol vztrajnosti na zahtevni poti do dokončnega odgovora še vedno nerešenemu vprašanju o njegovi tragični smrti v predmestju Kaira. Fundacija Luchetta, Ota, D'Angelo, Hrovatin je tako danes (v torek) v kavarni San Marco javno pozvala predsednika Dežele Furlanije Julijske krajine Massimiliana Fedrigo, naj na deželno palačo ponovno izobesi odstranjeni transparent.

Predsednica Daniela Luchetta je pojasnila, da ne gre za politično bitko z desnim ali levim predznakom, temveč za boj v smeri pravice in človekovega dostojanstva. V znani tržaški kavarni je tako zavladal transparent, ki tri leta - od samega začetka tragične zgodbe - visi na hiši Valussi, kjer gostijo bolne otroke z njihovimi družinami. Na nasprotni zid pa so simbolično postavili še tistega s povednim vprašanjem: »Zakaj?«.

Vprašanje predsedniku Fedrigi ob Fundaciji Luchetta postavljajo še druge ustanove, združenja in organizacije, in sicer: Amnesty International za FJk, Articolo 21, Bisiachinbici - Fiab, Ciclostafetta per Giulio Regeni, Kolektiv WithGiulio, Odbor Ritorno al Futuro - Società aperta, Skupnost Sant'Egidio, Skupnost San Martino al Campo, Solidarnostni konzorcij Ics, Leali delle Notizie, Libera, tržaški licej Petrarca, Tenda per la pace e i diritti, Trieste recupera, Ucsi, Un'altra città, sprejemni center Balducci v Zuglianu ter Deželna zveza za enakopravno in solidarno trgovanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo