Torek, 02 junij 2020
Iskanje

Na izkaznici ANPPIA letos Narodni dom

Hvalevredna pobuda združenja italijanskih političnih preganjancev in antifašistov ANNPIA

Rim |
5. feb. 2020 | 8:21
Dark Theme

V času, ko nekateri na desnici znova postavljajo v dvom zgodovinska dejstva ob fašističnem požigu tržaškega Narodnega doma, je italijansko združenje političnih preganjancev in antifašistov (ANNPIA) svojo člansko izkaznico za leto 2020 namenilo prav temu tragičnemu dogodku. Na prvi strani izkaznice je fotografija Narodnega doma po požigu, pod njo pa napis: »13. julija pred sto leti so fašisti požgali slovenski kulturni center (Narodni dom) v Trstu ter s tem pokazali svetu svoj rasistični in nasilni obraz.« Na hrbtni strani izkaznice je pričevanje Borisa Pahorja, ki je kot 7-letni deček videl goreči Narodni dom in kako so črnosrajčniki preprečevali gasilcem, da bi gasili plamene.

Združenje ANNPIA je nastalo leta 1946 na pobudo skupine antifašistov, ki so bili žrtve preganjanja s strani Mussolinijevega režima, od njegovega prevzema oblasti vse do konca vojne. Prvi predsednik združenja je bil komunistični voditelj in pripadnik italijanske judovske skupnosti Umberto Terracini, predsednik italijanske ustavodajne skupščine.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo