Sreda, 27 maj 2020
Iskanje

Najhladnejši ledeni možje v zadnjih 41 letih

Klimatolog Gregor Vrtačnik o nenavadnem majskem vremenu

16. maj. 2019 | 12:14
Dark Theme

Letošnji ledeni možje so bili v Sloveniji najhladnejši v zadnjih 41 letih, v Furlaniji Julijski krajini pa povečini v zadnjih 28 letih, od leta 1991. Občutek mraza je pri nas povečevala močna burja, ki je mestoma presegala hitrost 90 km/h, temperature, ki smo jih občutili so tako občasno bile še za kakih 5 do 6 stopinj Celzija nižje od namerjenih.

Klimatolog Agencije republike Slovenije za okolje Gregor Vrtačnik je za STA povedal, da iz daljšega obdobja hladnega vremena sicer ne moremo sklepati, da bo poletje toplo. Leta 1978, ko so beležili še nižje temperature pa je v tem času snežilo tudi v nižinah. V nekoliko višjih predelih, denimo v Logatcu, pa je tedaj zapadlo 20 centimetrov snega. Letos pa je v gorah v tem času snega v izobilju, mestoma je bila višina snežne odeje višja kot v zimskih mesecih.

Vrtačnik meni, da po minulem obdobju nenavadno hladnega vremena ne moremo sklepati, da bo sledilo toplo poletje. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so bili, denimo, ledeni možje pogosto hladni, a so bila nato hladna tudi poletja. Hladno je bilo v tem obdobju tudi leta 2014, sledilo pa je precej deževno poletje. Leta 2003, ko je izredna poletna vročina po Evropi terjala tudi človeška življenja, so bili, prav tako, ledeni možje razmeroma hladni.

Tudi v bližnjem obdobju, v prihodnjih desetih dneh, Vrtačnik ne pričakuje dolgotrajnejšega suhega in toplega vremena, saj bodo naši kraji še pod vplivom hladnega zraka v višinah in bodo zato padavine razmeroma pogoste.

Danes in jutri bo, kot smo pisali, več sončnega vremena in bo vreme bolj umirjeno. V popoldanskih urah sicer ponekod lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Mraz je popustil.

V soboto in nedeljo se bo ob novi višinski dolini z atlantskim zrakom nestanovitnost spet povečala. Prevladovalo bo spremenljivo do pretežno oblačno vreme z občasnimi padavinami, deloma plohami ali nevihtami.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo