Ponedeljek, 26 oktober 2020
Iskanje
SSO

»Narodni dom kot Giro«

Veleposlanik RS v Rimu Tomaž Kunstelj na sestanku z izvršnim odborom SSO

Trst |
3. sep. 2020 | 12:02
Dark Theme

»Postopek vračanja Narodnega doma v Trstu je daljši proces, ki je podoben kolesarski dirki Giro d’Italia. Letošnji 13. julij je bil eden od pomembnih etap ali recimo celo kraljevska etapa v tej smeri, potrebnih pa je še nekaj ciljnih sprintov,« ocenjuje Veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Tomaž Kunstelj, ki se je v torek na sedežu Tržaškega pomorskega kluba v Barkovljah sestal z izvršnim odborom Sveta slovenskih organizacij. Glavni namen srečanja je bil spoznavne narave, saj želi razumeti, kako vodilne ustanove slovenske manjšine v Italiji gledajo na aktualno dogajanje in s katerimi težavami se soočajo. V kratkem se bo tako srečal tudi z vodstvom Slovenske kulturno-gospodarske zveze. »Vedno spodbujam, da obe krovni organizaciji iščeta skupne imenovalce. Slovenci v Italiji bodo lahko na tak način v čim večji meri deležni podpore matične domovine in hkrati pomoči, ki jo lahko nudi tudi italijanska država preko sofinanciranja različnih projektov,« je dejal Kunstelj.

Največjo pozornost so na seji namenili Narodnemu domu.

O njem slovenski veleposlanik pravi, da je nujno treba čim hitreje poskrbeti za nekaj pomembnih korakov – od spremembe 19. člena zaščitnega zakona št. 38/2001 pa do vzpostavitve novih prostorov za tržaško univerzo, ki trenutno domuje v Ul. Filzi: »Po dopustniških časih čakamo na nadaljevanje, veleposlaništvo budno spremlja, da se proces ne zaustavi.« Kunstelj je poleg tega zagotovil, da bo Republika Slovenija podprla vse predloge, ki jih bosta krovni organizaciji predlagali za zagotovitev zajamčenega zastopstva Slovencev v rimskem parlamentu.

Tem na dnevnem redu je bilo kar nekaj. Predsednik SSO Walter Bandelj je opozoril na razsežnost demografskega padca, ki je slovenski manjšini zadal zelo hud udarec, tako v Benečiji kot na Tržaškem, Goriškem in drugih območjih. Bližajoče se novo šolsko leto pa nas neizbežno postavlja pred odprta vprašanja šolstva. V Kanalski dolini namreč nujno iščejo tri učitelje slovenskega jezika za tamkajšnje vrtce in osnovne šole.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Si boste naložili aplikacijo Immuni?

6. okt. 2020 | 16:18
Da
Ne
Sem si jo že
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo