Torek, 11 avgust 2020
Iskanje

Narodni dom: v nov začetek na 16 straneh

Sobotna skupna priloga Primorskega dnevnika in Primorskih novic

Trst |
10. jul. 2020 | 18:46
Dark Theme

Ob stoti obletnici požiga Narodnega doma v Trstu smo združili moči s kolegi Primorskih novic in pripravili skupno prilogo na 16 straneh. Dali smo ji naslov V nov začetek z željo, da bi začetek vračanja Narodnega doma odprl novo poglavje v zgodovini Trsta in slovensko-italijanskih odnosov.

Potek dogajanja tistega 13. julija 1920 sta nam predstavila zgodovinarja Gorazd Bajc in Borut Klabjan, o poročanju takratnih medijev je pisal njun kolega Štefan Čok. V prilogi objavljamo tudi pričevanje pisatelja Borisa Pahorja, ki je kot 6-letni otrok videl goreti Narodni dom.

Brali boste lahko tudi o dolgoletnih prizadevanjih Slovencev v Italiji za vrnitev Fabianijeve palače, o teži spomina in zgodovine na posameznika smo se pogovorili s psihoanalitičarko Vlasto Polojaz, o nekdanji in bodoči podobi Narodnega doma pa z arhitektom Dimitriem Waltritschem.

Kdo med tržaškimi Slovenci pa nosi zaslugo za izgradnjo Narodnega doma? Kdo ga je med letoma 1904 in 1926 obiskoval? Je Ivan Cankar kdaj predaval v njem? O tem in še marsičem v sobotni skupni prilogi V nov začetek.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo