Ponedeljek, 27 januar 2020
Iskanje

Neuspešen pristanek »tovariša« Fjodorja

Raketa Sojuz brez človeške posadke ni pristala na Mednarodni vesoljski postaji ISS

Moskva |
24. avg. 2019 | 11:50
Dark Theme

Ruska raketa sojuz brez človeške posadke, na kateri je humanoidni robot Fjodor, je bila danes neuspešna pri pristanku na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Vzrok je bila napaka na navigacijskem sistemu ISS. Naslednjič naj bi poskusili pristati v ponedeljek. Nasa je navedla, da so avtomatski pristanek prekinili, potem ko sojuz »ni mogel pristati na predvideni točki« na ISS.

Raketa Sojuz (ANSA)
Raketa Sojuz (ANSA)

Namen tega poleta je med drugim preizkus nadgrajenega sistema letenja in motorja tega novega plovila, preden bi na ISS z njo poleteli ljudje. Fjodor je po četrtkovem vzletu iz izstrelišča prek Twitterja sporočil, da vsi sistemi delujejo. Vodja Roskozmosa Dmirtij Rogozin mu je v odgovoru čestital za uspešen začetek dela. Robot pa je odgovoril: »Hvala, tovariš!«

Fjodor je prvi ruski humanoidni robot v vesolju, opravljal pa bo naloge, ki so prenevarne za astronavte. Izvajal bo eksperimente, s katerimi bodo preizkušali robotske operacije, ki so uporabne zunaj same vesoljske postaje. Pošiljal pa bo tudi telemetrijske podatke. V orbiti bo robot, ki je visok 1,80 metra in težek 160 kilogramov, predvidoma 17 dni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo