Sobota, 11 julij 2020
Iskanje

»Niso blago, so ljudje«

Pričevanje 26-letne Marte Pacor, ki je bila na krovu humanitarne ladje Sea Watch 3

Rim |
25. jun. 2019 | 18:55
Dark Theme

»Ne, ni prostovoljstvo, je politično udejstvovanje,« takoj popravi 26-letna Marta Pacor, ko jo prosimo, naj pove, kdaj se je začelo njeno prostovoljno delo. Januarja je bila na ladji Sea Watch 3, ko je s 47 migranti na krovu pred obalo Sicilije 13 dni čakala na dovoljenje za vplutje v pristanišče. Trenutno je v rojstnem Rimu, njeno življenje pa se je pletlo tudi v Trstu in Gorici.

Moti jo, ko se politika spreneveda in se obnaša, kot da bi bil govor o blagu. Ta zoprni občutek jo je močno preganjal konec januarja, ko je po reševalni akciji na krov Sea Watch 3 prišlo 47 ljudi. Trajalo je 13 dni, preden so od italijanskih oblasti dobili dovoljenje za izkrcanje v Catanii.

»Tiste dni se je med nami, ki smo bili na krovu, vzpostavila zelo močna vez. Ljudje, ki smo jih rešili, so pokazali izjemno individualno in skupinsko dostojanstvo. To so ljudje, ki so doživeli marsikaj neprijetnega: nasilje, mučenje ... To jih je zaznamovalo fizično in psihološko, a v pogovorih so poudarjali zlasti vidik kršitve človekovih pravic. Bili so prizadeti, ker se jih je obravnavalo kot nezaželeno blago.«

Celotno zgodbo objavljamo v jutrišnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo