Sreda, 20 november 2019
Iskanje

»No more Slovenian music«

Ustavno sodišče v Sloveniji je razveljavilo določila, ki so zasebnim radijskim postajam določale minimalne deleže slovenske glasbe

7. nov. 2019 | 11:10
Dark Theme

Slovenskim zasebnim radijskim postajam ne bo treba več paziti na minimalno predvajanje glasbe v slovenskem jeziku. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo določbe, ki v zakonu o medijih določajo kvote slovenske glasbe.

86. člen določa, da mora biti petina predvajane glasbe »slovenska glasba oziroma glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev«. 86. a člen pa v šestih odstavkih med ostalim podrobno našteva, da morajo radijske postaje delež izpolniti tako zjutraj, kot popoldne in ponoči ter da četrtino deleža mora predstavljati »slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma«. Po enotni oceni ustavnih sodnikov je zakon preslabo napisan. »Načelo jasnosti in pomenske določljivosti predpisov je eno izmed načel pravne države iz drugega člena Ustave,« piše v odločbi.

Lastnik več radijskih deležev Leo Oblak je za STA povedal, da je odločitev pomembna. »Kvote so pomenile manjšo poslušanost,« je dejal Oblak.

»Žalostno je, da se moramo pogovarjati o količini glasbe, ki se mora predvajati, namesto da bi se pogovarjali o kvaliteti in raznolikosti,« pa nam je povedala pevka Tinkara Kovač.

Preverili smo tudi, kako se ravnajo na Radiu Trst A, in koliko slovenske glasbe vrtijo didžeji v zamejstvu.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo