Ponedeljek, 13 julij 2020
Iskanje

»No more Slovenian music«

Ustavno sodišče v Sloveniji je razveljavilo določila, ki so zasebnim radijskim postajam določale minimalne deleže slovenske glasbe

7. nov. 2019 | 11:10
Dark Theme

Slovenskim zasebnim radijskim postajam ne bo treba več paziti na minimalno predvajanje glasbe v slovenskem jeziku. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo določbe, ki v zakonu o medijih določajo kvote slovenske glasbe.

86. člen določa, da mora biti petina predvajane glasbe »slovenska glasba oziroma glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev«. 86. a člen pa v šestih odstavkih med ostalim podrobno našteva, da morajo radijske postaje delež izpolniti tako zjutraj, kot popoldne in ponoči ter da četrtino deleža mora predstavljati »slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma«. Po enotni oceni ustavnih sodnikov je zakon preslabo napisan. »Načelo jasnosti in pomenske določljivosti predpisov je eno izmed načel pravne države iz drugega člena Ustave,« piše v odločbi.

Lastnik več radijskih deležev Leo Oblak je za STA povedal, da je odločitev pomembna. »Kvote so pomenile manjšo poslušanost,« je dejal Oblak.

»Žalostno je, da se moramo pogovarjati o količini glasbe, ki se mora predvajati, namesto da bi se pogovarjali o kvaliteti in raznolikosti,« pa nam je povedala pevka Tinkara Kovač.

Preverili smo tudi, kako se ravnajo na Radiu Trst A, in koliko slovenske glasbe vrtijo didžeji v zamejstvu.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo