Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

Nobelova nagrada za kemijo za razvoj litij-ionske baterije

Prejmejo jo 97-letni Američan John B. Goodenough, 77-letni Britanec M. Stanley Whittingham in 71-letni Japonec Akira Yoshino

9. okt. 2019 | 13:06
Dark Theme

Letošnjo Nobelovo nagrado za kemijo prejmejo 97-letni Američan Američan John B. Goodenough, 77-letni Britanec M. Stanley Whittingham in 71-letni Japonec Akira Yoshino za razvoj litij-ionske baterije, je danes v Stockholmu sporočila švedska kraljeva akademija znanosti.

Litij-ionske baterije so povzročile revolucijo v naših življenjih, odkar so leta 1991 prišle na trg, uporabljajo se od mobilnih telefonov do prenosnikov in električnih vozil, piše v odločitvi akademije, ki meni, da so letošnji nagrajenci s svojim delom postavili temelje za brezžično družbo brez fosilnih goriv. Po mnenju žirije imajo te lahke in močne baterije, ki jih je možno polniti, veliko korist za človeštvo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo