Torek, 02 junij 2020
Iskanje

O Borisu Pahorju odloča le italijanski predsednik

Slovenska skupnost pričakuje podporo za imenovanje dosmrtnega senatorja

Rim |
3. feb. 2020 | 6:29
Dark Theme

Italija je edina evropska država in ena od šestih držav na svetu, ki ima v svojem parlamentu dosmrtne parlamentarce, točneje senatorje. Neomejen časovni mandat sicer pripada tudi članom britanske Lordske zbornice, a to je druga zgodba, vezana na zgodovino Velike Britanije. Za Slovence v Italiji je institucija dosmrtnega senatorja aktualna, potem ko je deželni tajnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec pozval slovensko manjšino, naj predsedniku Sergiu Mattarelli enotno predlaga pisatelja Borisa Pahorja za dosmrtnega senatorja. Gabrovec je priznal, da bi imel takšen morebitni vsemanjšinski predlog »v simbolično nabitem letu 2020« izrazito (in izključno) politični pečat, saj dobro ve, da je predsednik Mattarella tudi pri imenovanju senatorjev popolnoma suveren in torej samostojen.

Ustavodajna skupščina je namenila veliko, tudi ostrih in polemičnih razprav dosmrtnim senatorjem in vlogi predsednika republike pri njihovem imenovanju. V ustavo so na koncu zapisali, da so dosmrtni senatorji nekdanji predsedniki republike, vsak predsednik pa lahko imenuje pet državljanov, »ki so domovino počastili z zelo visokimi zaslugami na področju sociale, znanosti, umetnosti in književnosti.« Boris Pahor gotovo popolnoma odgovarja »karakteristikam«, ki so zapisane v ustavi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo