Četrtek, 23 januar 2020
Iskanje

O Slovencih v prazni dvorani

Dvajset let od začetka obravnave zaščitnega zakona v poslanski zbornici

Rim |
23. jul. 2019 | 6:25
Dark Theme

Na današnji dan pred dvajsetimi leti se je v italijanski poslanski zbornici začela obravnava zaščitnega zakona za slovensko manjšino. Dvorana Montecitoria je bila praktično prazna, v razpravi je sodelovalo šest poslancev, vlado predsednika Massima D’Aleme je zastopala ministrica za dežele Katia Bellillo. Vzdušje je bilo še kar moreče, obravnava pa se je vendarle začela in končala se bo februarja 2001 s sprejetjem zaščite v senatu.

Debato v zbornici je s spodbudnimi besedami uvedel poročevalec zakona, danes že pokojni levi demokrat Domenico Maselli. Njegove odprte besede je postavil na glavo tržaški desničar Roberto Menia, največji nasprotnik zaščitnega zakona. Desničarju je pritrdil, čeprav v bolj zmernih tonih, tržaški poslanec Forza Italia Gualberto Niccolini, medtem ko je zaščito zagovarjal furlanski poslanec Antonio Di Bisceglie. Debata v poslanski zbornici se je nadaljevala dvajsetega septembra 1999.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katera beseda je v letu 2019 najbolj zaznamovala slovensko narodno skupnost v Italiji?

14. jan. 2020 | 17:00
Defibrilator
Jezik
Migranti
Narodni dom
Paritetni odbor
Predsednica
Predstavništvo
Ravnatelj
Stadion
Strelišče
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo