Četrtek, 24 oktober 2019
Iskanje

»Ograje niso in ne bodo ustavile migracij«

Hrvaška vlada je pred kratkim sprejela odločitev o postavitvi ovir na 65 cestnih povezavah in poteh ob meji s Srbijo ter Bosno in Hercegovino

Zagreb |
12. jul. 2019 | 11:52
Dark Theme

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so danes v luči načrtovane postavitve ovir na meji s Srbijo in BiH poudarili, da ograje niso in ne bodo ustavile migracij. Prizadevajo si za krepitev sodelovanja z vsemi državami ob vzhodnosredozemski oz. zahodnobalkanski migracijski poti s ciljem preprečiti nezakonite migracije, še preden dosežejo hrvaško mejo.

Hrvaška vlada je pred kratkim sprejela odločitev o postavitvi ovir na 65 cestnih povezavah in poteh ob meji s Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Poleg tega bodo postavili tehnične ovire in vrata na sedmih mejnih prehodih. Trenutno poteka posek gozdnih koridorjev v vzhodni Liki na gori Plješivica ob meji z BiH, nedaleč od Bihaća, s čimer želijo izboljšali vidnost državne meje, so na hrvaškem notranjem ministrstvu povedali za današnji Večernji list.

Dodali so, da niso dobili nobenega obvestila o dodatnih slovenskih ovirah, še piše Večernji list, ki poroča o nameri Slovenije za postavitev dodatnih 40 kilometrov tehničnih ovir ob meji s Hrvaško. Slovenija ima ob meji s Hrvaško že 193,9 kilometrov različnih tehničnih ovir, so izračunali na hrvaškem notranjem ministrstvu, dodaja časnik.

Večernji list je izpostavil tudi izjavo slovenskega premierja Marjana Šarca, da bi morala Hrvaška na meji s Srbijo in BiH storiti več v boju proti nezakonitim migracijam, če se želi pridružiti schengenskemu območju.

Ena izmed rešitev bi bila tudi napotitev pripadnikov Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) na zunanjo mejo EU, torej na mejo Hrvaške s Srbijo in BiH.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo