Četrtek, 28 maj 2020
Iskanje

Onesnaženost zraka tudi danes visoka

Delci PM 10 dražijo sluznico dihal in lahko povzročajo vnetne reakcije, opozarjajo na Arsu

28. mar. 2020 | 12:13
Dark Theme

Zaradi puščavskega peska je onesnaženost zraka tudi danes visoka, kažejo podatki merilnih postaj Arso, četudi se je v primerjavi z včerajšnjim dogajanjem le nekoliko zmanjšala. Še vedno pa koncentracije mikroprašnih delcev PM 10 povečini trikrat ali štirikrat presegajo opozorilno mejo. V Novi Gorici je Arso med 10. in 11. uro nameril 185 µg/m³ mikroprašnih delcev PM 10, v Kopru pa 164 µg/m³. Dnevna mejna vrednost je 50 µg/m³.

Zaradi oblaka puščavskega prahu, ki je zajel večino Evrope, so že včeraj na vseh merilnih mestih po Sloveniji izmerili zelo visoke ravni delcev PM 10, tudi okoli 400 mikrogramov na kubični meter zraka. Direktorica urada za stanje okolja pri Arsu Janja Turšič je povedala, da tako visokih izmerjenih vrednosti ne pomni.

Agencija za varstvo okolja ARPA je včeraj v Trstu namerila koncentracijo mikroprašnih delcev PM 10 135 µg/m³, v Gorici pa 147 µg/m³, kažejo podatki na spletni strani. Gre za približno trikratni presežek opozorilnih vrednosti.

Zaradi tolikšne onesnaženosti zraka z delci PM 10 naj se ljudje čim manj zadržujejo zunaj, odsvetovana je tudi športna ali druga fizična aktivnost na prostem, opozarjajo na Arsu. Delci PM 10 namreč dražijo sluznico dihal in lahko povzročajo vnetne reakcije.

Jutri se bo onesnaženost s puščavskim prahom postopno zmanjševala, v ponedeljek pa se bo ob vremenskem poslabšanju zrak prečistil.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo