Sreda, 17 avgust 2022
Iskanje

Opolnoči rahla pocenitev pogonskih goriv v Sloveniji

Na avtocestnem križu pa trgovci oblikujejo prosto

4. jul. 2022 | 15:00
Dark Theme

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest se bodo opolnoči v Sloveniji nekoliko znižale. Za liter dizelskega goriva bo treba po novem odšteti 1,808 evra, kar je štiri cente manj kot v iztekajočem se 14-dnevnem obdobju, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,723 evra, kar je 3,2 centa manj.

Na avtocestnem križu trgovci cene medtem oblikujejo prosto. Omenjene cene zunaj avtocest bodo veljale od torka do ponedeljka, 18. julija, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Skladno z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so izven območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter 98-oktanskega bencina.

Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se sicer izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest se še naprej oblikujejo prosto na trgu oz. jih trgovci določajo sami. A od 24. junija sta v veljavi uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. Trgovci so skladno z vladnim pričakovanjem prilagodili tudi marže.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava