Četrtek, 05 december 2019
Iskanje

Padavine bodo spet tako obilne šele leta 2069 ...

V FJK so bile v novembru količine padavin povsod blizu zgodovinskega rekorda, povratna doba je po statistikah 50-letna

FJK |
4. dec. 2019 | 8:21
Dark Theme

V Furlaniji - Julijski krajini so bile v novembru količine padavin povsod blizu zgodovinskega rekorda. Največ jih je bilo v kraju Sella Chianzutan blizu Tolmeča, kjer je deželna meteorološka opazovalnica namerila 1227 litrov padlega dežja (oz. snega) na kvadratni meter. Gre za izjemen podatek in za nov zgodovinski rekord. Najmanjše so bile količine v Trstu ob morju, kjer so namerili prav tako izrednih 300 litrov dežja na kvadratni meter. V enem mesecu je v Trstu padla približno tretjina celoletnega dežja. Pri deželni meteorološki opazovalnici iz FJK so izračunali, da je povratna doba tolikšnih količin padavin več kot 50-letna, se pravi, da naj bi bil po statistikah, ne da bi upoštevali verjetnih vmesnih klimatskih sprememb, november ponovno tako bogat s padavinami šele okrog leta 2069. V povprečju so padavine v letošnjem novembru od dvakrat do petkrat presegale dolgoletno povprečje.

Bile pa so v mesecu dokaj enakomerno porazdeljene, dnevnih rekordov namreč niso beležili, deževalo pa je skoraj vsak dan. Namerili so od 17 do 25 deževnih dni, medtem ko je v novembru po dolgoletnih meritvah v povprečju 10 deževnih dni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo