Petek, 07 maj 2021
Iskanje

Pahor in Mattarella pokrovitelja Evropske prestolnice kulture 2025 (video)

Slovenski in italijanski predsednik sta se na povabilo Sergia Mattarelle srečala na Kvirinalu, jeseni bosta obiskala Gorico in Novo Gorico

Rim |
14. apr. 2021 | 16:44
Dark Theme

Slovenski predsednik Borut Pahor se je danes v Rimu na Kvirinalu na delovnem kosilu pogovarjal z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. Napovedala sta skupno pokroviteljstvo nad Evropsko prestolnico kulture 2025, katere naslov sta dobili Nova Gorica z Gorico. Jeseni bi predsednika želela obiskati obe mesti, sta napovedala, in če bodo razmere to dopuščale, tudi skupaj nagovoriti ljudi.

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

V izjavi po srečanju sta potrdilia medsebojno in meddržavno prijateljstvo. »Gre za potrditev evropske integracije v bilateralnih odnosih,« je med drugim povedal Mattarella. »Zadnjič sva se v Trstu videla ob podpisu memoranduma o soglasju za vrnitev Narodnega doma slovenski narodni skupnosti, kar je nadaljnji korak na poti sodelovanja in prijateljstva,« je med drugim ocenil. Prav tako je Borut Pahor povedal, da sta predsednika razvila dovolj zaupanja in da sta se tudi na ravni državne politike vzpostavila prijateljstvo in sodelovanje.

Slovenski predsednik Borut Pahor na Kvirinalu (KVIRINAL)
Slovenski predsednik Borut Pahor na Kvirinalu (KVIRINAL)

Na dnevnem redu srečanja so bili tudi pogovori o uresničevanju dogovorov v zvezi z vračanjem Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji ter vprašanje političnega zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu in izzivi, s katerimi se sooča EU.

Več v jutrišnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje nameravate preživeti letošnje poletne počitnice, skladno z ukrepi za zajezitev pandemije?

19. apr. 2021 | 16:56
Odločil/a se bom, ko bom cepljen/a
Doma
V Italiji
V Sloveniji
Na Hrvaškem
V kakšni drugi državi
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo