Ponedeljek, 10 avgust 2020
Iskanje

Pahor in Mattarella uskladila program: najprej Bazovica, potem Narodni dom

Poleg obeležitve stoletnice požiga Narodnega doma še obisk spomenika bazoviškim junakom in bazovskega šohta

23. jun. 2020 | 14:42
Dark Theme

Predsednika republike Borut Pahor in Sergio Mattarella sta danes uskladila program srečanja skupne obeležitve 100. obletnice požiga Narodnega doma in njegove vrnitve slovenski narodni skupnosti v Italiji. Predsednika bosta v Trstu prisostvovala slovesnemu podpisu dokumenta, s katerim bo Narodni dom prešel v last slovenske narodne skupnosti v Italiji. Predsednika bosta skupaj obiskala Narodni dom. Vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini bo simbolno dejanje sprave v evropskem duhu in bo velikega pomena za odnose med Slovenijo in Italijo v prihodnje.

Pred osrednjim dogodkom vrnitve Narodnega doma Slovencem sta se predsednika Pahor in Mattarella odločila položiti venca k spomeniku bazoviškim junakom, žrtvam fašizma, in k spominskim obeležjem na bazovskem šohtu. »Ti dve simbolni mesti imata velik pomen, še zlasti za obe narodni skupnosti, živeči na tem območju. Ob spominu na boleč preteklost želita predsednika s tem dejanjem v evropskem duhu sprave in ob medsebojnem spoštovanju odpreti novo poglavje skupne prihodnosti,« so zapisali v uradu predsednika Republike Slovenije.

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je ocenil, da gre za »pomembno spravno dejanje, trden in potreben korak k miru in sožitju,« je zapisal na Twitterju in k trditvi dodal emojija slovenske in italijanske zastave.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo