Nedelja, 20 oktober 2019
Iskanje

Pahor pisal Mattarelli: spoštujte poročilo mešane komisije

Slovenski predsednik se je odzval na včerajšnje obeleževanje dneva spomina na žrtve fojb in eksodusa

11. feb. 2019 | 16:02
Dark Theme

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v zvezi z včerajšnjim obeleževanjem dneva spomina na žrtve fojb in eksodus pisal Sergiu Mattarelli, predsedniku italijanske republike.

Prenesel mu je zaskrbljenost v zvezi z nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov italijanske republike, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje. »Ni prvič, da iz italijanske državne ravni slišimo zgodovinske ocene in politična stališča, ki med Slovenci vzbujajo ogorčenje in zaskrbljenost. Vendar se mi zdi pomembno opozoriti, da se prvič na slabše spreminja evropski kontekst sožitja in enotnosti, v katerem postajajo take ocene in stališča še posebej zaskrbljujoča,« meni Pahor, ki Mattarello v nadaljevanju prosi, naj razmislek sprejme z največjo mero pozornosti.

Slovenski predsednik je spomnil na tragičen čas pred drugo svetovno vojno, med njo, pa tudi neposredno po njej. To je bilo obdobje, ki je močno prizadelo slovensko-italijanske odnose, fašizem pa je neposredno prizadel Primorce.

Slovenija je v luči vseevropske sprave in skupne evropske prihodnosti leta 2000 sprejela končno poročilo o slovensko-italijanskih odnosih med letoma 1880 in 1956, ki ga je pripravila mešana zgodovinsko-kulturna komisija, sestavljali so jo tako slovenski kot italijanski člani. »Z obžalovanjem ugotavljam, da so ugotovitve te skupne, slovensko-italijanske zgodovinske komisije v Italiji še vedno preslišane in neupoštevane,« je zapisal Borut Pahor. Predsednika italijanske republike je zato prosil, da stori vse, kar je v njegovi moči, da se odnos do tega poročila spremeni in ugotovitve upošteva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo