Torek, 14 julij 2020
Iskanje

Pahor pohvalil in končal Pavšičevo »obdobje«

Tudi za Slovence v Avstriji konec zgodovinskega časa, ki ga pooseblja Marjan Sturm

1. nov. 2019 | 9:21
Dark Theme

S podelitvijo državnih odlikovanj Rudiju Pavšiču in Marjanu Sturmu je Republika Slovenija obeležila ter simbolno zaključila obdobje, ki sta ga za Slovence v Italiji in Avstriji poosebljala odlikovanca. Predsednik Borut Pahor je v utemeljitvi odlikovanj izpostavil, da sta bila Pavšič in Sturm zagovornika politike dialoga tako znotraj manjšinskih skupnosti kot tudi v širšem okolju Furlanije Julijske krajine oziroma Koroške. Predsednik SKGZ je veliko naredil na poti zbliževanja s Svetom slovenskih organizacij, Sturm pa je v zahvalnem govoru po prejetju odlikovanja izpostavil svoj dialog s koroško brambovsko organizacijo Heimatdienst, ki ga marsikdo med koroškimi Slovenci ni odobraval.

Pavšič je svoji naslednici Kseniji Dobrila predal zelo dobro tlakovano pot sodelovanja z drugo krovno organizacijo, ki je nove odnose s SKGZ začela graditi s predsednikom Sergijem Pahorjem. Tudi zaradi tega si je Pavšič zaslužil slovensko odlikovanje, njegov velik, morda največji dosežek, ki ga je predsednik Pahor primerno izpostavil, pa se tiče SKGZ. Odlikovanec jo je – skupaj s peščico sopotnikov – rešil pred »stečajem«, podoben tistemu, ki je doletel Tržaško kreditno banko in t.i. manjšinsko družbeno gospodarstvo. Manj uspešen je bil Pavšič na področju vsemanjšinskih reform, za propad katerih pa ni edini krivec.

Več v današnjem (petkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo