Ponedeljek, 06 julij 2020
Iskanje

Papež Frančišek postal novinar

Tuji novinarji v Rimu imajo novega častnega člana

Rim |
21. maj. 2019 | 10:32
Dark Theme

Številka izkaznice 5313. Ime – papež Frančišek. Tuji novinarji v Rimu imajo novega častnega člana, je tvitnil korespondent RTV Slovenija v Rimu Janko Petrovec in priložil sliko članske izkaznice, ki so jo pri Združenju tujega tiska pripravili za novega člana.

V združenju deluje več kot 400 članov, ki jih je papež v soboto sprejel v apostolski palači. Zadnjič, ko je takratni vodja RKC Janez Pavel II. srečal tuje novinarje v Italiji, se je pisalo leto 1988. Papež Frančišek je v soboto izpostavil, da ceni delo novinarjev. »Cerkev vas spoštuje, tudi takrat, ko drezate v osje gnezdo in je to osje gnezdo ravno cerkvena skupnost. Vaše delo je dragoceno, saj pripomore k iskanju resnice in samo resnica nas osvobaja,« je povedal Frančišek.

Posvaril pa je tudi k skromnosti kot nujni lastnosti vsakogar, ki išče resnico. »Da je novinar skromen ne pomeni, da je povprečen, pač pa da se zaveda dejstva, da lahko s člankom, tvitom, neposrednim televizijskim ali radijskim prenosom lahko stori veliko dobrega, a če ni pazljiv in natančen, lahko tudi škodi drugim, v nekaterih primerih celim skupnostim,« je nadaljeval in ošvrknil kričeče naslove, ki prikazujejo izkrivljeno dejanskost. »Skromen novinar je svoboden novinar.«

Misel je namenil tudi novinarjem, ki so bili ubiti med opravljanjem svojega poklica. »Svoboda tiska in govora je indeks zdravja neke države. Ne pozabimo, da je eden izmed prvih ukrepov v diktaturah ukinitev svobode tiska ali pa prikrito oviranje novinarstva.« Novinarjem se je zato zahvalil za delo, ki ga opravljajo ... in v zameno prejel častno izkaznico.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo