Sobota, 30 maj 2020
Iskanje

Partizan je hotel spet v Benečijo

Življenjska zgodba Silvana Culetta, borca Briško-beneškega odreda

9. okt. 2019 | 6:25
Dark Theme

V oporoki je napisal, naj ga upepelijo in naj njegov pepel stresejo na območju, kjer se je kot partizan boril za svobodo ter za bratstvo med Italijani in Slovenci. To je bila poslednja želja borca Briško-beneškega partizanskega odreda Silvana Culetta, ki je umrl v starosti 91 let. Žaro s pepelom je družina stresla na Privalah v beneški občini Tipana nedaleč od nekdanje italijansko-slovenske meje.

Silvanova zgodba, kot je v Messaggeru Venetu zapisal Luciano Patat, je posebna življenjska zgodba. Culetto je bil rojen v kraju S.Quirino v pordenonski pokrajini, njegova družina po očetovi strani pa je bila z beneške vasice Ter, kamor je Silvano kot otrok večkrat zahajal na obisk k starim staršem. Tam je spoznal fašizem in njegovo raznarodovalno politiko do Benečanov ter obenem trpko vzdušje, ki je bilo posledica prve svetovne vojne, v kateri se je njegov oče bojeval kot alpinec. Culetto (partizansko ime Mirko) se je kot 15-letni mladenič takoj po kapitulaciji Italije 8. septembra 1943 pridružil beneškim partizanom, s katerimi se je boril v Terski in Nadiških dolinah ter tam dočakal osvoboditev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo