Četrtek, 21 november 2019
Iskanje

Partizan je hotel spet v Benečijo

Življenjska zgodba Silvana Culetta, borca Briško-beneškega odreda

9. okt. 2019 | 6:25
Dark Theme

V oporoki je napisal, naj ga upepelijo in naj njegov pepel stresejo na območju, kjer se je kot partizan boril za svobodo ter za bratstvo med Italijani in Slovenci. To je bila poslednja želja borca Briško-beneškega partizanskega odreda Silvana Culetta, ki je umrl v starosti 91 let. Žaro s pepelom je družina stresla na Privalah v beneški občini Tipana nedaleč od nekdanje italijansko-slovenske meje.

Silvanova zgodba, kot je v Messaggeru Venetu zapisal Luciano Patat, je posebna življenjska zgodba. Culetto je bil rojen v kraju S.Quirino v pordenonski pokrajini, njegova družina po očetovi strani pa je bila z beneške vasice Ter, kamor je Silvano kot otrok večkrat zahajal na obisk k starim staršem. Tam je spoznal fašizem in njegovo raznarodovalno politiko do Benečanov ter obenem trpko vzdušje, ki je bilo posledica prve svetovne vojne, v kateri se je njegov oče bojeval kot alpinec. Culetto (partizansko ime Mirko) se je kot 15-letni mladenič takoj po kapitulaciji Italije 8. septembra 1943 pridružil beneškim partizanom, s katerimi se je boril v Terski in Nadiških dolinah ter tam dočakal osvoboditev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo