Nedelja, 23 februar 2020
Iskanje

Plastični odpadki tudi 11 kilometrov globoko v oceanu

V Marianskem jarku našli vrečko in ovitke bonbonov

Svet |
15. maj. 2019 | 10:01
Dark Theme

Američanu Victorju Vescovu je uspelo, da se je v Marianskem jarku v Tihem oceanu s podmornico potopil skoraj 11 kilometrov globoko. Pri tem je našel plastični odpad.

Po navedbah njegove odprave se je 53-letnik večkrat potopil v Marianskem jarku, med drugim na globino 10.928 in 10.927 metrov, kar naj bi bil najgloblji potop v zgodovini človeštva. Med enim od potopov je Vescovo odkril dva kosa človeških odpadkov, plastično vrečko in ovitke bonbonov.

Vescovo je s posebno podmornico, ki so jo zgradili z namenom, da prenese izjemen pritisk morskih globin, dno Marianskega jarka raziskoval štiri ure. Poleg plastike je raziskovalec v Marianskem jarku odkril tudi nova morska bitja. Njegova ekipa meni, da so odkrili štiri nove vrste rakov, podobne postranicam. Na 7000 metrih globine so tudi videli žličastega črva, na 8000 metrov pa ribo vrste rožnata polževka. Prav tako so odkrili svetlobarvne skalnate izrastke, ki bi jih lahko ustvarili mikrobi, ter zbrali vzorce kamnin z morskega dna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero mesto naj bo evropska prestolnica kulture leta 2025?

13. feb. 2020 | 16:36
Kranj
Lendava
Ljubljana
Nova Gorica
Piran
Ptuj
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo