Nedelja, 12 julij 2020
Iskanje

Po 51 letih našli izginulo podmornico

Nahajala se je na globini 2370 metrov 45 kilometrov od francoskega Toulona

Pariz |
23. jul. 2019 | 10:38
Dark Theme

V bližini Toulona na južni obali Francije so po več kot petih desetletjih iskanja našli francosko podmornico Minerve, ki je izginila leta 1968. Svojci članov posadke upajo, da bo najdba prinesla odgovore o skrivnostnem izginotju.

Francoska ministrica za obrambo Florence Parly je po odkritju razbitine v vodah okoli pristanišča Toulon na Twitterju zapisala: »To je uspeh, olajšanje in tehnološki dosežek. Mislim na vse svojce, ki so na ta trenutek čakali zelo dolgo.«

Podmornica je s 52 mornarji na krovu v vodah ob francoski južni obali izginila 17. januarja 1968. V začetku leta je ministrica Parly, po ponovnih zahtevah svojcev umrlih mornarjev, naj poiščejo njihove ostanke, napovedala novo iskalno misijo z najnovejšo tehnologijo in plovili.

Po besedah neimenovanega francoskega višjega mornariškega častnika je izgubljeno podmornico, ki se je nahajala na globini 2370 metrov 45 kilometrov od Toulona, našlo plovilo Seabed Constructor. To plovilo je novembra lani uspešno našlo v Atlantiku izgubljeno argentinsko podmornico San Juan.

Še pred začetkom iskanja so naredili modele tokov in plimovanja v Sredozemskem morju. Znova so tudi analizirali podatke iz časa nesreče, vključno s podatki o seizmični aktivnosti, ki naj bi kazali na eksplozijo plovila, ko je potonilo na morsko dno. Vzrok za nesrečo podmornice ni bil nikoli javno objavljen. Strokovnjaki so domnevali, da bi možni vzroki lahko bili okvara smernega krmila, trk z drugim plovilom, eksplozija torpeda ali izstrelka ali okvara sistema za dovajanje kisika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo