Torek, 12 november 2019
Iskanje

Po treh letih (morda) spet seja v Rimu

Notranje ministrstvo obvestilo SKGZ in SSO, da bo vladno omizje zasedalo 24. oktobra

Rim |
18. okt. 2019 | 21:52
Dark Theme

Po natanko 40 mesecih naj bi se v četrtek, 24. oktobra, spet sestalo vladno omizje za vprašanja slovenske manjšine. Seja, ki bi se je udeležili predstavniki italijanske vlade, vlade Furlanije - Julijske krajine in slovenskih krovnih organizacij, bi potekala na notranjem ministrstvu v Rimu.

Dnevnega reda še niso sporočili, z direkcije za državljanske pravice na notranjem ministrstvu so poslali le splošno obvestilo. Gre za neuradno sporočilo, zato je za zdaj na mestu pogojnik. Ob morebitnem uradnem sklicu, je pričakovati, da bi bila glavna tema seje vprašanje Narodnega doma v Trstu.

Svet slovenskih organizacij in Slovenska kulturno-gospodarska zveza sta že večkrat pozvala k sklicu omizja, na katerem večinoma razpravljajo o odprtih vprašanjih pri izvajanju zakonov za slovensko manjšino. Zadnja je bila 21. junija 2016.

Tokratna seja bi potekala brez predstavnikov Paritetnega odbora, saj ta še ni umeščen.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Menite, da bi v slovenskem parlamentu moral sedeti predstavnik zamejskih Slovencev?

17. okt. 2019 | 16:45
Da, izvolijo pa naj ga le zamejski Slovenci, ki imajo slovensko državljanstvo
Da, volilno pravico pa naj dobijo vsi zamejski Slovenci, ki na konzulatih ali veleposlaništvih izjavijo, da pripadajo slovenskemu narodu
Lepo bi bilo, a je predlog neizvedljiv
Ne, ker je prav, da so poslanci samo slovenski državljani, ki v Sloveniji plačujejo davke
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo