Četrtek, 28 maj 2020
Iskanje

Požar uničil znameniti grad Shuri na Okinawi (foto)

Objekt je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine

Tokio |
31. okt. 2019 | 12:33
Dark Theme

Silovit požar je ponoči v veliki meri uničil znameniti grad Shuri na japonskem otoku Okinawa, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Leseni grad je v osrčju arhitekturnega kompleksa iz 15. stoletja, obdobja kraljevine Ryukyu. Gre za rekonstrukcijo, ki so jo na podlagi izvirnih načrtov in fotografij naredili po drugi svetovni vojni.

Požar se je začel v glavnem poslopju kompleksa, veličastni rdeči stavbi, in se hitro razširil na bližnje zgradbe. Oblasti so bile o požaru obveščene ob 2.40 po lokalnem času, gasilcem pa ga je uspelo spraviti pod nadzor šele v zgodnjih popoldanskih urah. Plameni so skupno zajeli več kot 4800 kvadratnih metrov kompleksa.

Televizijski posnetki prikazujejo obsežne plamene, ki so zajeli grad, dejanska škoda pa se je razkrila šele ob dnevni svetlobi. Ponekod so plameni za sabo pustili le zoglenel les in dim. Po navedbah gasilcev in lokalnih oblasti so v požaru, ki ga je bilo izjemno težko obvladati, popolnoma pogorele tri glavne stavbe. Zaenkrat še ni jasno, kaj je povzročilo požar, v katerem pa ni bilo poškodovanih.

Kot je novinarjem dejala županja mesta Naha Mikiko Shiroma, so izgubili svoj simbol, in številni prebivalci so zaradi izgube v šoku. Nacionalna vlada je že obljubila, da bo naredila vse, kar je mogoče, za obnovo znamenitega gradu.

Kompleks je bil sicer med drugo svetovno vojno, ko so pod njim zgradili štab japonske vojske in je bil tarča obstreljevanja, v veliki meri uničen.

Po obsežnih obnovitvenih delih, s katerimi so se želeli čim bolj približati izvirnemu videzu, so ga ponovno odprli leta 1992. Leta 2000 se je uvrstil na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Grad je ena glavnih turističnih znamenitosti Okinawe. Kot na spletni strani navaja Unesco, celoten kompleks poslopij predstavlja 500 let zgodovine kraljevine Ryukuku, ki si jo je leta 1879 priključila Japonska.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo