Ponedeljek, 21 september 2020
Iskanje

Pred 40 leti odšel vizionar Franco Basaglia

O njem in njegovi psihiatrični revoluciji z nekdanjim predsednikom Pokrajine Trst Michelejem Zanettijem, nekdanjim pokrajinskim odbornikom Mauriziom Pessatom in s tržaškim psihiatrom ter psihoanalitikom Pavlom Fondo

Trst |
29. avg. 2020 | 6:25
Dark Theme

Na današnji dan pred štiridesetimi leti je po krajši in neizprosni bolezni v rodnih Benetkah umrl Franco Basaglia. Star je bil 56 let. Oče sodobnega pojmovanja psihiatrije je bil pobudnik zakona št. 180 iz leta 1978, s katerim je Italija presegla umobolnice in se usmerila v zdravljenje duševne bolezni ob spoštovanju človekove osebnosti, ne pa z njenim uničevanjem. Svojo revolucijo, ki še danes navdihuje številne države po svetu, je začel v Gorici, po krajši izkušnji v Parmi pa jo je izpeljal v Trstu.

Basaglio je v Trst pripeljal Michele Zanetti. Predstavnik Krščanske demokracije, ki je na čelu levosredinske koalicije predsedoval pokrajinski upravi med letoma 1970 in 1977, je bil glavni Basagliev politični zaveznik, ko je v mestu marsikdo udrihal po njegovi viziji – tako na desnici kot v institucijah. Z njim smo se pogovorili o tistih burnih letih, kakor tudi z Mauriziom Pessatom, ki je bil kot mlad član KPI v letih 1977-1980 pokrajinski odbornik za psihiatrijo, še prej pa je Basaglio spoznal v okviru prizadevanj za osebe s posebnimi potrebami in ustanovitve združenja, ki je danes poznano kot Cest. Na leta Basaglieve revolucije pa gledamo tudi preko izkušenj Pavla Fonde slovenskega psihiatra in psihoanalitika iz Trsta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo