Četrtek, 12 december 2019
Iskanje

Predlog za povečanje deleža žensk

V deželnem svetu FJK glasujejo o spremembi volilnega zakona

FJK |
22. okt. 2019 | 7:25
Dark Theme

V deželnem svetu Furlanije - Julijske krajine bodo danes glasovali o predlogu, da se v deželni volilni zakon vnese možnost dvojnega preferenčnega glasu. Vsak volivec bi na deželnih volitvah namesto za enega lahko glasoval za dva kandidata, a v tem primeru nujno za moškega in žensko. Prvi podpisnik Francesco Russo (Demokratska stranka) meni, da bi se s tem sistemom povečalo število žensk v deželnem svetu.

V sedanjem sklicu je med 49 svetniki le sedem žensk. Med njimi ni enotnega mnenja. Mara Piccin (Forza Italia) je že napovedala, da predloga ne bo podprla. »Prav gotovo je treba zajamčiti enake možnosti, a dvojni preferenčni glas ženskam škodi. Če rečeš, da je to edini način, s katerim se ženskam zagotovi prejemanje glasov, si žaljiv. Povečanje deleža žensk v deželnem svetu lahko dosežejo le stranke, če bodo končno spremenile svoj odnos do žensk.«

Zakon bodo gotovo podprle Simona Liguori, zastopnica liste Cittadini, ter svetnici Demokratske stranke Chiara Da Giau in Mariagrazia Santoro. Svetnica Gibanja petih zvezd Ilaria Dal Zovo, ki pred dvema letoma podobne pobude ni podprla, bo glasovala za, a kot pravi »to niso ukrepi, ki bi zagotovili boljšo zastopanost žensk«.

Poskus uvedbe dvojne preference je propadel že v prejšnjem sklicu, ko je bila na vladi leva sredina. Julija 2017 je predlog podprlo 23 svetnikov, 20 je glasovalo proti. Zakon zato ni bil izglasovan, ker sprememba volilnih pravil terja vsaj 26 glasov. Pred dvema letoma so glasovi podpore umanjkali tako na levi kot na desni.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Katero od naslednjih smučišč vam je najljubše?

27. nov. 2019 | 17:10
Trbiž
Na Žlebeh
Mokrine
Krvavec
Kranjska Gora
Zoncolan
Piancavallo
Forni di Sopra
Cerkno
Drugo
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo