Torek, 14 julij 2020
Iskanje

Preminil je Ivan Oman

SSk: Hvaležni smo mu tudi Slovenci v zamejstvu

19. avg. 2019 | 16:23
Dark Theme

V soboto je umrl Ivan Oman, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze. Bil je eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanju Slovenije, politični sopotniki in tekmeci pa se ga spominjajo kot treznega politika in velikega Slovenca.

Slovenci v zamejstvu smo Ivanu Omanu hvaležni, saj nam je slovenska demokratizacija in samostojnost prinesla veliko pozitivnih pridobitev. V prvi vrsti enakovredno upoštevanje naše pluralno razvejane stvarnosti in nenazadnje tudi nove odnose z Republiko Italijo, iz katerih se je rodila zaščitna zakonodaja, so zapisali pri Slovenski skupnosti.

Predsednik Borut Pahor je Omana označil za enega od očetov države. »Hvaležni smo usodi, da nam je v prelomnih časih naše zgodovine dala modrega in odločnega ljudskega voditelja odprtega in mehkega srca,« je zapisal na Twitterju.

Hvaležnost mu je izrazil tudi premier Marjan Šarec, ki je v odzivu izpostavil, da ne le, da je Oman aktivno sodeloval pri osamosvojitvi Slovenije, temveč je vanjo tudi ves čas verjel.

Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je zapisal, da so bile Omanove kritične misli marsikdaj povod za premislek.

Več v jutrišnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo