Sobota, 15 junij 2019
Iskanje

Pretepel jo je, ker pice ni naročila v furlanščini

Sedeminštiridesetletnica žrtev nasilnega napada v kraju Mereto di Tomba

11. jan. 2019 | 13:30
Dark Theme

V kraju Mereto di Tomba v Furlaniji je prišlo do nasilnega dejanja, ki naj bi bilo povezano z rabo furlanščine. Kot poroča dnevnik Messaggero Veneto je nek moški v tamkajšnji piceriji s pestjo silovito udaril 47-letno žensko z »utemeljitvijo«, da ne zna furlanščine, »saj se tam pice naročajo le v furlanskem jeziku.« Nasilno dejanje preiskujejo karabinjerji na osnovi prijave ženske, ki je po rodu iz tujine. V lokal je prišla s sinovoma in nečakom, katerih obnašanje naj bi zmotilo moškega, kar seveda ne more biti opravičilo za njegovo nasilje. Ženska je zdravniško pomoč poiskala v bolnišnici v Spilimbergu, okrevala bo v 12 dneh.

Nasilnež je ženski najprej zavpil, da v Meretu di Tomba in v sosednjih krajih vsi obvladajo furlanščino, ki se jo morajo, tako je dejal, obvezno naučiti tudi prišleki, medtem ko mu je gospa odvrnila, da je do nadaljnjega italijanščina uradni jezik v državi. Nato je moški dodal, da država z zakoni ščiti furlanščino. Prišlo je do glasnega besednega prerekanja, nakar se je moški, ki je bil morda pod vplivom alkohola, s pestmi spravil nad 47-letnico. Nasilni dogodek je med drugim obsodila evroposlanka Demokratske stranke Isabella De Monte.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kje načrtujete, da bi preživeli letošnji dopust?

28. maj. 2019 | 12:28
v Sloveniji
na Hrvaškem
v Italiji
v Grčiji
v kakšni drugi evropski državi
na eni od neevropskih celin
ne bom dopustoval
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo