Ponedeljek, 21 september 2020
Iskanje

Različna mnenja o Slovenki ali Slovencu v rimskem parlamentu

Posvet na pobudo slovenske senatorke Tatjana Rojc

Trst |
7. avg. 2020 | 20:01
Dark Theme

Septembrski referendum o zmanjšanju števila parlamentarcev in nov italijanski volilni zakon bosta pomembni politični preizkušnji za slovensko manjšino. Manjšinski politični vrh v glavnem nasprotuje manjšemu številu senatorjev in poslancev, ker bi to - med drugim - močno ogrožalo slovensko parlamentarno predstavništvo, zato podpira Ne na referendumu. Dosti bolj razvejana in različna pa so med Slovenci stališča o tem, kako znova zagotoviti izvolitev slovenske parlamentarke ali parlamentarca.

Slovenska parlamentarka Demokratske stranke Tatjana Rojc je na temo volilne zakonodaje priredila posvet, ki je - kot je dejala - ponudil več vprašanj kot odgovorov. Ne gre pa obupati, je dejala, saj optimistično upa, da bo manjšini do jeseni, ko naj bi v parlamentu stekla resna razprava o zakonu, uspelo izoblikovati vsaj nekaj skupnih izhodišč, kar bi olajšalo delo Slovencem naklonjenih poslancev in senatorjev. Rojčeva je priznala, da tudi DS še nima točno izdelanega stališča o slovenskem vprašanju, ob sicer načelnem zagotovilu stranke, da znova izvoli v Rim Slovenko ali Slovenca. »Tudi ob različnih stališčih je dialog vedno koristen,« je poudarila slovenska senatorka.

Več v jutrišnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali menite, da bi morala biti uporaba zaščitne maske v razredih med poukom obvezna:

1. sep. 2020 | 18:00
Da
Da, samo po 14. letu
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo