Ponedeljek, 01 junij 2020
Iskanje

Regenerirali nogo človeške ribice, »zmajčki« kmalu na ogled (foto)

Minila so tri leta, odkar se je izleglo 22 zmajevih mladičev v Postojnski jami

23. okt. 2019 | 10:51
Dark Theme

Pred tremi leti je novica o izleganju 22 »zmajčkov« v Postojnski jami obkrožila svet. V zadnjih dveh letih je bilo novic o »zmajčkih« malo, tako da so upravitelje Postojnske jame spraševali, ali je z njimi vse v redu ali je šlo kaj narobe. »Razloga za skrb ni. Nasprotno, vse je v najlepšem redu, le poročali smo malo, saj so nas ‘zmajčki’ zelo zaposlovali,« so sporočili iz vodstva Postojnske jame.

21 mladičkov je zdravih, eden pa je utrpel grde poškodbe zadnje okončine po lanskem »merjenju moči« z drugim zmajčkom. »Oškodovanca smo takoj ločili, ga oskrbeli in spremljali 24 ur na dan. Pazili smo, da se rana ne bi okužila s plesnijo, kar bi ogrozilo njegovo življenje. Ko so strokovnjaki že razmišljali, da bo potrebna amputacija, se je zgodilo nepričakovano. Poškodovani del nogice je enostavno odpadel. Zmajčku, ki smo ga poimenovali Viktor, je v letu in pol zrasla nova noga. Vse faze smo skrbno beležili in fotografirali, zato lahko prvič objavimo posnetke regeneracije proteusove noge. V dobri minuti si lahko ogledate, kako je Viktor poškodovano nogico preprosto nadomestil z novo,« so še pojasnili.

Regenerirali nogo človeške ribice, »zmajčki« kmalu na ogled (foto)

»Čeprav je iz starejše literature poznano, da lahko človeška ribica regenerira okončine in tudi plavutno gubo repa, je kontinuirano spremljanje in fotografiranje regeneracije okončine juvenila omogočilo, da smo opisali morfologijo in časovni potek regeneracije, kar do sedaj še ni bilo narejeno. Gre torej za enega prvih kronoloških opisov tega izjemnega procesa pri tej skrivnostni prebivalki podzemnih voda Dinarskega krasa,« je povedala dr. Malijeva iz Biotehniške fakultete.

Njen kolega, ameriški biolog dr. Stanley Sessions, je postopek regeneracije slikovito opisal kot »čarovnijo, ki je ljudje ne zmoremo.« To čarovnijo v veliki meri ustvarjajo matične celice. »Zanimivo je, da se Viktor sploh ni trudil zaceliti poškodovane noge, ampak se je je preprosto znebil,« pa je v šali dodal jamski biolog Primož Gnezda. Še bolj zanimivo je, da je po letu in pol nova desna nogica popolnoma enakovredna levi. Viktor se že lepo opira nanjo in se sprehaja po svojem akvariju.

Kdaj pa si bo mogoče ogledati Viktorja in ostale zmajčke? »Kmalu bodo lahko vsi spoznali mladičke človeških ribic,« napoveduje vodstvo Postojnske jame.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo