Torek, 26 maj 2020
Iskanje

Reševanje deželnega šolstva

Deželna vlada o ukrepih za omejitev težav šol v Furlaniji - Julijski krajini

FJK |
13. sep. 2019 | 17:01
Dark Theme

V šolah Furlanije - Julijske krajine se je šolsko leto začelo z manj težavami kot lani, je prepričana Alessia Rosolen, ki je v deželni vladi pristojna za šolstvo. »Rečeno s kolesarko metaforo: bili smo v črni majici, zdaj pa smo ubežniki,« je začela današnjo novinarsko konferenco v Trstu.

Pristranski oceni pritrjujejo tudi nekateri objektivni podatki. Izstopa, da so na sedemdesetih šolah - od tega sedmih slovenskih - imenovali ravnatelja, s čimer je v celotni Furlaniji - Julijski krajini le še deset šol od 167, na katerih je ravnateljevanje poverjeno vršilcu dolžnosti. Ta podatek je razkrila vodja deželnega šolskega urada Patrizia Pavatti, ki jo je Rosolenova povabila na novinarsko konferenco.

V šolstvu sicer pomanjkanje kadrov ostaja pereče pri poučevanju. Kot je spomnila Pavattijeva, je »razpoložljivih mest več kot ljudi«, kar velja zlasti za nekatere znanstvene predmete, na primer matematiko. Ministrstvo bi zaposlilo učitelje in profesorje, ni pa dovolj kandidatov (več v nadaljevanju).

Premalo je tudi vodij uprav, t. j. strokovnjakov za finančna in administrativna vprašanja. Vsaka šola bi morala imeti svojega, a so vršilci dolžnosti prej pravilo kot izjema. Malo je tudi zaposlenih na deželnem šolskem uradu.

Tudi letošnje šolsko leto se je sicer začelo, ne da bi starši docela vedeli, kdo bo poučeval njihove otroke. Staro težavo je Pavattijeva priznala in pri tem navedla, da je deželni šolski urad naredil, kar je lahko. Žal se bo težava ponavljala, dokler ne bo rešeno kronično pomanjkanje kadrov.

Več v jutrišnjem Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Za katero prepoved si najbolj želite, da bi jo odpravili?

6. maj. 2020 | 17:24
Prepoved ležanja na plaži
Prepoved prostega prečkanja meje
Prepoved obiska prijateljev
Prepoved skupinskih športov
Prepoved normalnega obratovanja barov in restavracij
Vse sedanje prepovedi so na mestu
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo