Nedelja, 12 julij 2020
Iskanje

Ribji kaneloni

78. recept naše kulinarične rubrike

13. jul. 2019 | 9:00
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.

Dobro branje!

Ribji kaneloni

Pred časom sem bil nekje na italijanski jadranski obali na meji med Romagno in Markami. Turistična sezona se pravzaprav še ni začela in obiskovalcev je bilo bolj malo, tako da še ni bilo problematično najti prostor v eni od tipičnih tamkajšnjih gostiln, mešanico med tradicionalno gostilno in picerijo, kot je danes že navada povsod. Tudi tam je vedno več lokalov, ki so jih prevzeli tujci, predvsem Kitajci in Turki, tako da je skoraj lažje najti dober kebab, kot pristno domačo piadino.

Kakorkoli že, gostilna je bila prijetna, mize na malem vrtu še kar vabljive, pa tudi ponudba je bila zanimiva, Med številnimi predjedmi, ki so značilne za vso italijansko jadransko obalo, smo izbrali kanelone z ribjim nadevom in se nismo kesali. Jed je bila res okusna in dobro pripravljena, tako da smo po obedu zaprosili lastnico, naj nam pove, kako se stvari streže. In tu je recept, ki nam ga je rade volje zaupala.

Potrebujemo:

200 g moke

2 jajci

sol in olivno olje za testo

za nadev pa: 1,7 kg romba ali kake druge bele ribe (škrpene, žabe, osliča)

150 g korenja

150 g masla

100 g prekajenega lososa

100 g bučk

100 g sveže smetane

820 g pora

60 g moke

12 gamberov

dve šalotki

6 rezin kruha za toast

mleko

peteršilj

lovor

zeleno

čebulo

sol in poper

Predvsem je treba ribo filirati (kar vam lahko naredijo tudi v ribarnici, kjer pa jim morate reči, naj vam shranijo glavo in kosti) in olupiti gambere. Ribje ostanke in glave rakov damo v liter vode z dišavnicami (lovorom, čebulo, zeleno) in skuhamo ribjo juho (če se vam ne ljubi kuhati juhe z ostanki ribe, to lahko uspešno nadomestite z ribjo juho iz kocke). Medtem zamesite testo iz moke in jajc, z žlico olja in malo soli. Testo temeljito obdelajte in pustite, da počiva nekje na svežem. Za bolj lene kuharje naj povem, da lahko v vsakem marketu kupijo sveže lazanje in se izognejo dolgotrajnemu gnetenju testa.

Preidimo k nadevu: ribje fileje prepražimo skupaj s šalotko na 60 g masla in jih nato v mešalniku zmiksamo skupaj z v mleku namočenim kruhom, peteršiljem, soljo in poprom.

Zmesi primešamo še na kockice zrezan losos. Testo razvaljamo in razrežemo na 20/24 10-centimetrskih kvadratov, ki jih moramo na hitro skuhati v slanem kropu, in položiti na suho krpo. Medtem smo korenje, por in bučke sesekljali na drobne kockice (kuharski mojstri temu pravijo »brunoise«) in zelenjavo prepražili na 60 g masla, pomokali in zalili s 750 g ribje juhe in s smetano, solili in poprali in pustili, da zadeva vre na zelo nizkem ognju, dokler ne dobimo dokaj gosto omako.

Na vsak kvadrat testa damo žlico ribjega nadeva in polovico gambera, nato testo zavijemo kot palačinko in jih lepo zložimo v namaščen pekač. Prekrijemo z omako iz zelenjave in kruha, potresemo s peteršiljem in kosmiči masla ter porinemo v pečico, ki smo jo ogreli na 220 stopinj, kjer se bodo kaneloni pekli 20 minut.

Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Kako boste potovali letos poleti:

3. jul. 2020 | 18:38
Z avtomobilom
Z motorjem
Z avtobusom
Z vlakom
Z letalom
Z ladjo
Peš
Ne bom potoval/a
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo